Phone: +32 (3) 485 82 80 Contact Form

De Persgroep Publishing

Tensile membrane as an extension of a corporate restaurant.

Creating a nicely covered terrace where collaborators can enjoy lunch and dinner in the midst of a nice garden…

a unique gift to your staff, where everybody can enjoy an aesthetic pleasant surrounding during breaks.

Project Description

De Persgroep wished to create a nicely covered terrace where the collaborators can enjoy lunch and dinner in the midst of a nice garden… a unique gift to their staff, where everybody can enjoy an aesthetic pleasant surrounding during breaks.

For special events during the winter, side panels are attached in no time to protect against wind or rain.

 

Client

DPP - De Persgroep Publishing

Project Date

Spring 2013

Location

DPP Main Quarters, Kobbegem (Belgium)

Main dimensions

20m long, 9m wide, 7m high

Material

PTFE Weight: 530 g/m²

Design Approach

The form of the membrane is of the “ridge-valley” type. The design details, such as the organic openings, the different heights and the expressive curved edges, make the total design more swift and light. The average height of the sail is 4,5m high and ensures a perfect view from within the restaurant to the surrounding gardens. Another effect of the height is the light and airy feeling when 200 people dine together in the mid of the nice gardens.

Innovative Solution

The membrane structure is self-standing, without touching the existing building or facade. A stainless steel frame of 6 meters long square tubes forms the structural support under pressure and bending. To the garden side, the membrane has cantilevers of 2,4 meters, to protect the terrace at the south-side from sun and rain. The structure is at the same time the rain gutter system, to ensure that the rain does not drop from the textile roof. The rain water is drained into the ground with a sand filter system. The frame is supported by large removable ground anchors of each 3m deep.

2 details:

Left: integrated custom rain gutter collecting rain water, flowing through the tubes of the structure to harvest the rain water at the bottom

Right: connection detail of the stainless steel structure (also waterproof to drain rain water through the tubes to the ground)

Share This Project

Logo Nomad Concept

The Nomad Concept is a Belgium-based studio practice focused on tensile and lightweight architecture. From our inception in 2000, we have delivered exceptional private, corporate and public projects.
As a full-service firm, The Nomad Concept is present on projects from start to finish, ensuring that the ideas conceived in the beginning with clients are manifest at the end. .

Sail Sculpture Private Villa France
The Nomad Concept - sail above roof terrace Willemstad (Curaçao)
Tongeren Julianus Courtyard
Zoutleeuw, sail sculpture by The Nomad Concept


Koning Leopoldlaan 9A
2870 Puurs-Sint-Amands
Belgium


T. +32 (3) 485 82 80 Contact us